Endonezya

Endonezya Hakkında

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti , Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 270 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

Endonezya başkanlık sistemi ile yönetilen bir demokrasidir. Ülke beşi özel statülü olmak üzere 34 ile ayrılmıştır. Ülkenin başkenti Cakarta, dünyanın en kalabalık ikinci metropolüdür. Kara komşuları; Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya'dır. Singapur, Filipinler, Avustralya ve Hindistan'a bağlı Andaman ve Nikobar Adaları ile deniz sınırı bulunur. Yüksek nüfusuna rağmen Endonezya, geniş yaban alanlarına sahiptir ve en yüksek seviyede biyoçeşitliliğe sahip ülkelerden biridir.

Endonezya takımadaları yedinci yüzyılda Srivijaya ve Majapahit'in Çin ve Hint altkıtası ile ticarete başlamasıyla önemli bir ticaret bölgesi haline gelmiştir. Yerel liderler ilk çağlardan beri yabancı kültür, din ve politik sistemleri yavaş yavaş özümsediler ve böylelikle Hindu ve Budist krallıklar kuruldu. Sünni tüccarlar ve Sufi din adamları bölgeye İslam'ı getirdiler, Hristiyanlık ise Avrupalı kaşifler yoluyla yayıldı. Avrupalı güçler Coğrafi keşifler ile "Baharat Adası" adı verilen Maluku'yu elde edip bölgedeki ticareti tekelleri altına almak için birbirleriyle savaştılar. Portekiz, Fransa ve Britanya kısa sürelerle hakimiyet sağlasalar da Hollanda 350 yıl boyunca bölgedeki önde gelen sömürgeci güç oldu. 20. yüzyıl başlarında Endonezya ulusal bilinci ortaya çıktı. Ülke 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte bağımsızlık ilan etti. Ancak Hollandalılar bu ilanı tanımadılar ve iki ülke arasında 1949'da Hollanda'nın bağımsız Endonezya'yı tanımasıyla sonuçlanacak bir çatışma ve diplomatik mücadele dönemi yaşandı. Endonezya tarihi daha sonra doğal afetler, rüşvet, bölünme, Suharto sonrası demokratikleşme süreci ve hızlı ekonomik değişikliklerle çalkantılı geçti.

Endonezya farklı dil, din ve kültüre sahip etnik gruplardan oluşur. Cavalılar en büyük etnik gruptur. Endonezya ulusal bir dil, etnik çeşitlilik, çoğunluğu Müslüman olmak üzere farklı dinlerin bir araya gelmesi, sömürgecilik tarihi ve isyanla tanımlanan ortak bir kimlik geliştirmiştir. Endonezya'nın "çoklukta birlik" anlamına gelen ulusal sloganı "Bhinneka Tunggal Ika" çeşitliliğin ülkeyi şekillendirdiğini ifade eder. Endonezya dünyanın nominal GSYİH'ye göre 15., satın alma gücü paritesine göre 7. büyük ekonomisidir. Ülke Güneydoğu Asya'daki tek bölgesel güçtür ve uluslararası ilişkilerde orta güç olarak değerlendirilir. Endonezya Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, G20, Bağlantısızlar Hareketi, D-8, ASEAN, Doğu Asya Zirvesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.


Günlük Plan

Bali

Endonezya’da gezilecek yerler rehberimize Bali ile başlıyoruz. Dünyanın en popüler adalarından birisi olan Bali eşsiz aurasıyla sizi sarıp sarmalıyor. Sarp kayalıkları, yemyeşil pirinç tarlaları, volkanik yamaçları ve tropik iklimi ile baş döndürücü doğal güzelliklere sahip. Bu ayrıntıların üzerine derin ve renkli Hindu kültürü de eklenince tatiliniz için düşündüğünüz rüya takımı ortaya çıkıyor. Hinduizm’in benimsendiği adada birçok tarihi tapınak görebilirsiniz. Gözünüzün önünde resim tablosundan fırlamış gibi görünen pirinç tarlalarında yürüyüş yapabilir, sörf için uygun kıyılarında dalgalarla dans edebilir, tropik ormanlarda yürüyüşlere katılabilirsiniz.

 

Yogyakarta

Endonezya’da Bali’den sonra en fazla turistin ağırlandığı Yogyakarta’da ülkenin en güzel manzaralarına şahitlik edebilirsiniz. Şehirde başta Kalibiru Ulusal Parkı olmak üzere birçok noktada harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Ancak yıl içinde milyonlarca turistin akınına uğrayan bölgede fotoğraf çektirmek ücretli, bizden uyarması. Başlı başına bir sanat ve eğitim merkezi olan Yogyakarta, Borobudur ve Prambanan gibi ünlü tapınakları ile dikkat çekiyor. Turistleri doğal ve kültürel güzellikleri ile etkileyen şehir aynı zamanda ülkenin en iyi alışveriş alanlarına da sahip. Sismik olarak oldukça aktif bölgelerden birisi olması ile sık sık deprem ve volkanik patlamalarla karşılaşılabiliyor.

 

Borobudur Tapınağı

Yogyakarta’ya oldukça yakın bir mesafede bulunan bu tapınak bölgesi tarihi bir değere sahip. Restorasyonunun yüz yıl sürdüğü tapınaktaki bazı taşlar yöre halkı tarafından ev inşasında kullanılmak üzere sökülmüş. UNESCO’nun miras listesinde yer alan tapınak aynı zamanda dünyanın en büyük tek parça tapınak olma özelliğinde.

 

Solo

Java adasının kalbinde yer alan Solo, Orta Java’da yer alan iki hanedanlıktan birisi olan Surakarta Sultanlığı Solo olarak anılıyor. Keşfedilecek yerler arasında kraliyet sarayları ve antik tapınaklar yer alıyor. Pura Mangkunegaran ve Kasunanan Sarayı’nın göz alıcı mimarisiyle mutlaka görmeniz gereken yerlerden ikisi olduğunu söyleyebiliriz. Tapınak ziyaret etmek isterseniz de haritanızda Candi Sukuh ve Candi Cetro’yu işaretleyebilirsiniz.

 

Raja Ampat

Yeni Gine Adası’nın kuzeybatı ucunda yer alan Raja Ampat, 1500 adet ada ve adacıklardan oluşan bir takımada. Bu durumun şaşırtmayan bir sonucu olarak Raja Ambat su altı yaşamında dünyanın en zengin yeri olarak gösteriliyor. Yerleşik yaşamın yoğun olmadığı bölge aynı zamanda dünyanın öne çıkan dalış noktalarından birisi. Eğer dalışı seviyor ve su altı dünyası ilginizi çekiyorsa Raja Ampat Endonezya’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

 

Surabaya

Doğu Cava Bölgesinin başkenti olan Surabaya’da kozmopolit bir yaşam söz konusu. Kentte sanayi, ticaret ve eğitim oldukça gelişmiş olduğundan kalabalık bir nüfusa sahip. Diğer yandan doğal güzellikleri ile dikkat çeken turistik Madura Adası’na ulaşım için bir geçiş noktası. Şehirde Mescid Ampel, Heroes Monumenti, tütün üretimini anlatan Sampoerna Evi, Bromo Dağı ve yaklaşık 5,5 kilometre uzunluğunda ülkenin en uzun köprüsü Suramadu Bridge görülecek yerlerin arasında yer alıyor.

 

Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkı

Doğu Cava’da yer alan Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkı yemyeşil antik volkanik krateri ve bu krater sayesinde ortaya çıkan eşsiz habitatı ile ilgi çeken destinasyonlardan birisi. Park ismini bulunduğu Bromo ve Semeru Dağlarından alıyor. Bromo’nun halen tüten bacası volkanik kum denizi içinde yer alıyor ve etrafında yüksek tepeler yer alıyor. Semeru ise Endonezya’nın en aktif ve Java’nın en yüksek dağı unvanını elinde tutuyor.

 

Flores Adası

Sumbawa’nın doğusunda Lembata’nın batısında konumlanan Flores Adası hem doğal güzellikleri ve hem de kültürel özellikleri ile görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Adanın en çok ilgi gören yerlerinin başında Kelimutu Volkan Kalderası yer alıyor. Bu kalderada yer alan üç göl, volkanik gazların etkisi ile farklı tonlara bürünmesi ile dikkat çekiyor. Diğer yandan ekoturizmde de hızla yükselen adaya gelen ziyaretçiler geleneksel köyleri ziyaret ediyor. Yerel aileler ile dağ yürüyüşü ve kuş gözlemi gibi aktivitelere katılıyorlar.

 

Tanjung Puting Ulusal Parkı

Park, Kalimantan Bölgesi haritasında yer alan Borneo Adasında yer alıyor. Ülkedeki bir diğer ekoturizm noktasından birisi olan ulusal park yoğun ziyaretçi ile karşılaşıyor. Yerel tur firmaları vahşi yaşamı yakından gözlemlemek isteyenler için birkaç gün süren turlar düzenliyor. Bu turlara katıldığınızda pitonlar, timsahlar, leoparlar, makaklar ve orangutanları kendi habitatları içinde görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

 

Cakarta

Endozenya’nın başkenti Cakarta birçok doğal ve kültürel güzelliğe sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda ülkenin en büyük kenti. Tarihi yerlerin ön plana çıktığı Cakarta’da bol bol kültürel gezilere katılabileceğiniz gibi aynı zamanda ülkenin kent yaşamını da yakından izleme fırsatı bulacaksınız.

 

Gili Adaları

Endonezya’nın bir diğer takım adalarından olan Gili Adaları’nın diğer birçok destinasyondan en önemli farkı buradaki gezilecek yerleri tarihi yapıların oluşturmaması. Yalnızca bembeyaz kumları ve masmavi denizi ile uzanan sahilleri var. Bu adaların bir diğer farklı yanı ise buraların ıssız ada olması. Yani yerleşim yok yalnızca turlarla gelen ziyaretçiler yer alıyor. Tüm gün boyunca dört takım adadan oluşan Gili’yi gezebilir, sessiz sakin ortamın keyfini çıkararak farklı bir deneyim edinebilirsiniz.

 

Ubud Penglipuran Köyü

Endonezya’nın dikkat çeken noktalarından birisi olan Ubud’ta yer alan bu köyde yerel halkın geleneksel yaşamını ve kültürünü görebilirsiniz. Yerli halkla iç içe olacağınız Penglipuran Köyü’nde Hindulara ait birçok tapınak yer alıyor. Çok tanrılı bir inanışa sahip halk her biri için ayrı birer tapınak inşa etmiş ve yaklaşık dört yüz adet tapınak bulunuyor.

 

Kawah Ijen Krateri

Endonezya’ya gelmişken dünyanın en büyük asit gölü olan Kawah Ijen Krateri’ni de görmenizi öneririz. Zorlu ve uzun bir yürüyüşün ardından gölün manzarasını seyre koyulabilirsiniz. Ancak buradaki sülfür kokusundan ötürü maske takmanız gerekiyor. Diğer yandan sülfür asidi yerel halkın geçim kaynağını oluşturduğundan oldukça önemli.


Harcamalar

Avustralya-Endonezya Uçak Bileti: 6.029

Konaklama: 400

Hediyelik Eşya ve Diğer Harcamalar: 5.000


Hediyelik Eşya Seçimleri

  • Batik kumaşlar: Endonezya'ya özgü bir kumaş boyama tekniği olan batik boyama ile boyanan kumaşlardan yapılmış kıyafetler, şallar, yastık kılıfları ve çantalar turistlerin alması gerekenler arasındadır.
  • Camping cucung: Bambudan yapılmış olan ve Endonezya'nın geleneksel bir aksesuarı olan camping gugung turistler için vazgeçilmez bir şapkadır.
  • Congklak: Endonezya'ya ait bir masa oyunu olarak karşımıza çıkan congklak turistlerin dikkatini çeken oyunlardan bir tanesidir.
  • Pirinçten yapılmış biblolar
  • Kahve ve çay: Endonezya en önemli çay ve kahve yetiştiricilerinden bir tanesi olduğundan tadı çok güzeldir.