Mısır

Mısır Hakkında

Mısır veya resmî adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti (Arapça: جمهورية مصر العربية, Cumhûriyyetü Mısr el-Arabiyye), Afrika ile Asya kıtalarının kesişiminde yer alan bir ülkedir. Kuzey Afrika'nın nüfusu en büyük olan ülkesidir. Nüfusunun büyük bölümü Nil Nehri boyunca yerleşmiştir. Akdeniz ve Kızıldeniz'e kıyısı bulunan Mısır'ın, batısında Libya, güneyinde ise Sudan yer almaktadır. Ülkenin Asya kıtasında yer alan kısmı, Sina Yarımadası üzerinden Filistin ve İsrail ile komşudur. Mısır'dan geçen Nil Nehri, sularını Akdeniz'e boşaltmaktadır. Medeniyetin beşiği olarak bilinen, Orta Doğu'da bulunan bir ülkedir.

Ülke, 1.010.000 km² kapsayan toprak parçasına ve 2022 yılı verilerine göre yaklaşık 104 milyon nüfusa sahiptir. Bu yönüyle Mısır, Dünya'nın en kalabalık 14. ve Afrika'nın da en kalabalık 3. ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en kalabalık şehri olan Kahire'dir. Resmî dili Arapça, resmî dini ise İslâm'dır.

Mısır, cumhuriyet rejimi ile yönetilen bir Arap ülkesidir. Halkının çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşur. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Kahire'dir. Ülkenin cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, başbakanı ise Mustafa Madbuli'dır. Mısır'ın yasama organı ise Mısır Halk Meclisi'dir.

Mısır, yaklaşık 7.000 yıllık tarihî bir geçmişe sahiptir. Tarihteki ilk medeniyetlere ve uluslara ev sahipliği yapmış ve Antik Çağ'dan bu yana birçok yönetim, devlet ve kavim buraya gelmiş ve geçmiştir. Milattan önce firavunlar tarafından yönetilen bölge, sırasıyla Roma ve Bizans İmparatorluklarının hakimiyetine geçti. Bölge, 7. yüzyılın başlarında bir ara Sasani İmparatorluğu tarafından ele geçirildiyse de, tekrar Bizanslıların yönetimine geçti. 642 yılında, Halife Ömer dönemindeki Müslüman Arap ordusunun bölgeyi Bizanslıların elinden almalarıyla birlikte Mısır, İslâm ile tanışmış oldu. Ardından bu bölgeye Tolunoğulları, Abbâsîler, İhşîdîler, Fâtımîler, Eyyûbîler, Memlûklular ve Osmanlılar gibi birçok Müslüman devlet hakim oldu. Bölge, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vilayeti olmuştur. 1922'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmış ve 1953'te ülkede cumhuriyet ilan edilmiştir. En son 2011 Mısır Devrimi ile 32 sene boyunca Mısır'ı yöneten Hüsnü Mübarek gitmiş ve ülke, demokrasiye geçiş sürecine başlamıştır. Bu süreç, 3 Temmuz 2013 tarihinde, seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bir darbe ile görevden alınmasıyla kesintiye uğramıştır.

Mısır'ın uluslararası alanda çoklu ilişkileri vardır. İslâm İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve Afrika Birliği kuruluşlarına üye olmakla beraber, hem Doğu hem de Batı ülkeleri ile dengeli bir ilişki içindedir.


Günlük Plan

KAHİRE MÜZESİ

Mısır’ı gezmeye Kahire Müzesi’nden başlamanızı tavsiye ediyoruz. 1902’de açılan bu müze bünyesinde 120 binden fazla eser bulundurmakta ve en az 3-4 saatinizi ayırmanız gerekir. Bu müze Antik Mısır’ın adeta kalbidir. Dolayısıyla bu kadar geniş bir coğrafyaya ve köklü bir tarihe sahip olan Mısır’ı derli toplu bir şekilde öğrenmek ve gözlemlemek için olmazsa olmaz dediğimiz bir nokta. Müzenin içerisinde birbirinden değerli parçaları görmekle beraber, mutlaka kaçırmamanız gereken yerler öncelikli olarak mumya bölümü diğer bir önemli nokta da Tutankamun’un lahdinin ve hazinesinin olduğu bölüm.

GİZA PİRAMİTLERİ & SPHİNX

Öyle bir yapı düşünün ki, yüksekliği 146 metre, her biri 10-15 ton ağırlığında olmak üzere 2 milyon 600 bin adet taş blok kullanılmış ve 100 bin işçi 20 yılda tamamlamış. Günümüzde yapılan incelemeler, çok ileri teknolojiye sahip Japonya’nın bile Keops Piramidi’nin aynısını yapamayacağını söyler. Sırasıyla Keops, Kefren ve Mikerinos adında bu üçlü piramit, M.Ö. 2753 – 2563 yılları arasında ismini taşıyan firavunlar için yapılmıştır. Keops piramidi de zaten dünyanın 1. harikası olma özelliği taşıyor ki çok haklı bir özellik gerçekten. Piramitler firavunlara mezar anıt olarak yapılıyor. Piramitlerin içine girilebilmekte fakat baştan söyleyelim kapalı alanda durma korkusu olanlar veya panik atağı olan insanlar için oldukça zorlayıcı olacaktır. Çünkü sanılanın aksine piramitlerin içerisinden öte yerin altına inilmekte. Gezmesi biraz zorlayıcı ve terletici, ama hissi paha biçilemez! Piramitlerin biraz ilerisinde de piramitleri korumak amaçlı yapıldığı düşünülen, insan başlı ve aslan vücutlu Gize Sfenksi’ni göreceksiniz. Şunu söylemeliyiz ki Mısır Piramitlerinin bilinen fotoğraflarının aksine, piramitler çölün ortasında değil artık baya şehrin içerisinde kalmakta. Dolayısıyla çölün ortasında bir piramit görüntüsü beklemeyin, hatta şehirde gezinirken arada size göz kırpabilirler. Ama tabi ki bu durum kendilerinin ihtişamından hiçbir şey eksiltmiyor!

ÇÖP ŞEHİR

Normal bir Mısır turunda asla götürülmeyeceğiniz bir nokta burası. Keşfet101 ile giderseniz tabi ki es geçmeyeceksiniz onu belirtelim.  Çöp şehir adı üstünde gerçekten de çöplerden oluşma bir yerleşim bölgesi. Kahire’nin biraz dış kesiminde kalan bu bölge Hristiyanların yaşadığı şehirden ayrı bir yerleşke. Bize göre Kahire’nin en özel bölgesi. Burada Kıptiler denilen Hristiyan Mısırlılar yaşamakta. Kendilerine ait alfabeleri var ve içeride de kiliselerini gezebiliyorsunuz. Burada yaşayan insanlar, belediyecilik gibi bir sistem olmadığı için Kahire’nin bütün çöplerini toplayarak geçimlerini sağlıyorlar. Tahmin edilenin aksine de buradaki halk eğitim seviyesi çok yüksek olmakla beraber sefalet içinde de yaşamıyorlar. Dolayısıyla oldukça ilginç bir yapılanma var. Gidip görmeye değer!


Harcamalar

Tayland-Mısıf Uçak Bileti: 9.764

Konaklama: 5.412

Hediyelik Eşya ve Diğer Harcamalar: 7.000


Hediyelik Eşya Seçimleri

Mısır Piramiti Minyatürleri

Ülkenin simgesi olan Mısır piramitlerinin minyatürleri, gezi sırasında muhteşem bir hediyelik eşyaya dönüşmektedir. Dünyada en çok ziyaret edilen yerlerden biri olması, Mısır piramitlerini bölgeden alınabilecek benzersiz hatıralardan biri yapmaktadır. Bunları Kahire ve Luksor gibi hemen her bölgede kurulan yerel pazarlardan ve hediyelik eşya dükkanlarından satın almak mümkündür.

Kedi Heykelleri

Kediler, Mısır’da bir tanrı olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden kedi resimlerini tabak, vazo gibi çeşitli aksesuarlarda sıkça görmek mümkündür. Ancak en çok heykel şeklinde rastlanmaktadır. Vazgeçilmez süslerden olan kedi heykelleri, ülkenin her yerinde satılmaktadır. Orta büyüklükteki heykeller 50 – 250 pound arasında değişirken, büyük heykeller 80 ile 400 pound civarında satılmaktadır. Kedi heykelleri, Kahire şehrinde bulunan Ashor Bazaar gibi birçok mekanda ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Papirüs Parşömeni

Papirüs parşömeni, eski Mısır’da kullanılan bir kağıttır. Eski Mısırlılar papirüs bitkisinden yapılan bu kağıt üzerinde, yazılar ve resimlerle hayatlarını anlatmışlardır. Günümüzde savaş sahnelerinden hiyeroglif alfabesine kadar çeşitli şekillerde süslenen parşömenler hediyelik eşya olarak satışa sunulmaktadır. Papirüs parşömenleri boyutuna ve özelliklerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Bu yüzden fiyatları 20 ile 1200 pound arasında değişmektedir. Gerçek el boyaması parşömenler ise yalnızca Kahire’deki Dr. Ragab’ın Papirüs Enstitüsü’nde bulunmaktadır.

Jalabiya

Jalabiya, Mısır’ın geleneksel bir kıyafetidir. Günümüzde başkent Kahire’de bu ürünü çok kullanan olmasa da diğer bölgelerde hala giyilmeye devam edilmektedir. Bölgelere göre farklılık gösteren nakış işlemeli geleneksel kıyafetlerin bazıları renkli bazıları da siyahtır. Erkekler için yapılan sade görünümlü jalabiyalar, açık ya da koyu renkli olabilmektedir. Bu kıyafetleri yerel dükkanlardan ve mağazalardan satın almak mümkündür. Bu geleneksel kıyafetler, ülkedeki yerel giyim dükkanlarından alınabilmektedir.